En helt vanlig dag här nere börjar med att klockan ringer vid kvart i 8. Möjligtvis har man vaknat till tidigare runt kl 5 då en av våra närmsta grannar böneutroparen ropar ut dagens första bön. Efter kanske 10 minuter går en av oss upp (oftast Frida först vilket är föga förvånande för dem som känner oss... : P ) Sedan tar man ner sitt myggnät, glädjer sig över att det är morgon och att det då nästan alltid finns vatten, släntrar ut i köket och kokar ägg, vilket har blivit lite av standardfrukosten här. Eftersom tändstickorna inte är av bästa kvalitet och kökspersonalen dessutom har asken bredvid spisen så att den blir helt täckt av stekflott är det lite av en utmaning att få igång spisen varje morgon. Medan vi äter kommer oftast Susanna, en i lunchpersonalen, och hon diskar alltid efter oss, varesig vi vill eller inte. Vi har försökt smygdiska några gånger men hon kommer alltid på oss.
Vid 9 traskar vi iväg två hus bort till kontoret. Då är vi oftast de första som kommer, bortsätt från de stackarna som låser upp dörren. Vid 10 serveras det te, mycket uppskattat av mig! Sen jobbas det på ända fram till 14, då man nästan dör av hunger innan man får gå och äta lunch. Lunchen består av ris, dal (väldigt tunn linssoppa som äts som soppa eller hälls på riset), en grönsaksröra med mosade grönsaker ( ibland kan man inte ens se vad för grönsaker det är :P ) och bra dagar även fisk eller kyckling. I början tyckte vi att det var ganska starkt, men nu har vi vant oss. Häromdagen fällde jag t.o.m. kommentaren – ”men de är ju inte goda, de smakade nästan ingenting”. Hoppas jag har kvar några smaklökar när jag kommer hem!
Efter lunch arbetar man till 16, då serveras det te igen. Vid 17 är arbetsdagen sedan slut. En normal kväll går man sedan till marknaden eller Katcha Bazaar som den egentligen heter.
Där hittar man väldigt schyst frukt, t.ex. bananer för 40 öre stycket som säljs per stock... , tomater och annat som smakar så mycket mer än hemma. Vi köpte en annanas för ett tag sedan och det var den bästa annanas jag någonsin ätit!
På marknaden kan man även köpa väldigt levande fisk eller kyckling och kött, men det är inget som vi vågat oss på eller känner oss jättesugna på.
När man väl inhandlat sina varor går man hem och på vägen kikar man på hur stora mangofrukterna har blivit och längtar tills de mognar. Hemma igen sätter man igång att laga mat. I början hoppades man innerligt att stömmen inte skulle gå under tiden. För en vecka sedan fick vi dock ett batteri som driver några lampor och en fläkt, så nu lever vi i värsta lyxen! Trixet här nere är att komma på bra mat som man kan laga utan så mycket mjölkprodukter (finns bara pulvermjölk) och utan ugn. En favorit är pannkakor, men vi svänger också ihop lite olika pastor med röror osv. Sedan hamnar man ofta framför den här burken om man inte drar ut på äventyr. Eller så tvättar man, stickar eller läser. Äventyren kan annars vara en shoppingtur till en annan marknad, en kväll på bio, en kväll i parken eller något annat. Runt 23 somnar man vaggad av fläktens surrande och trafiken utanför. Tro det eller ej, men jag sover numera utan öronproppar och hör knappt tuten!
Kram allihopa!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar